Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

 

lykeio-maria-efthymiou-24

Φωτορεπορτάζ της Σμαράγδας Μουλιάτη.

Βίντεο Νίκου Μελιανού

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΠΑΤΜΙΟΝ η ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Μαρία Ευθυμίου  που τιμήθηκε το  2013   με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενθουσίασε το κοινό με την γλαφυρή ομιλία της που είχε θέμα ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ  ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ. 


Μετά από πολλά χρόνια είδαμε πλήθος κόσμου μεταξύ τους και παιδιά, να προσέρχονται σε ομιλία. Και επειδή  η αίθουσα του πρώτου ορόφου του Πάτμιον που συνηθίζεται να γίνονται ομιλίες  δεν χώραγε,  άνοιξαν οι πόρτες τις διπλανής αίθουσας. Τον χώρο στόλιζε δίνοντας και το στίγμα της ομιλίας  η τοποθέτηση  δεξιά και αριστερά στην αίθουσα,  ένα αγόρι και ένα κορίτσι μαθητές του Λυκείου, ντυμένα με την παραδοσιακή φορεσιά της Πάτμου. 

 

Οργανωτής της εκδήλωσης το Γενικό Λύκειο Πάτμου  Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο ΠΑΤΜΙΟΝ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ιερομόναχος Σεραφείμ Κοτσάνης ως εκπρόσωπος του ηγουμένου, μοναχές από την Ι. Μονή Ευαγγελισμού,  ο δήμαρχος κ. Πέντες , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπλούκας, οι αντιδήμαρχοι, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. 

Την ομιλία  παρακολούθησε και η κ. Τζένη Μπαλατσινού σύζυγος του  υπουργού τουρισμού. 


Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό  η διευθύντρια του ΓΕΛ. Πάτμου κ. Χρυσούλα Γαμπιεράκη που ήταν και η ψυχή της διοργάνωσης και ήταν εμφανώς συγκινημένη για την ανταπόκριση στην πρόσκληση και την παρουσία της κ. Μαρίας Ευθυμίου.   

 Στον χαιρετισμό της έκανε αναφορά στη ζωή και στο πλούσιο επιστημονικό έργο της,  μέσα από μία συνέντευξη της. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν αυτή την οργάνωση.  

Σύντομο Χαιρετισμό απηύθυνε  ο δήμαρχος κ. Πέντες. Αμέσως μετά, η κ.Γαμπιεράκη έδωσε το λόγο στην κ. Μαρία Ευθυμίου. 

 

Η  κ. Μαρία  Ευθυμίου μπορεί να χαρακτηριστεί η χαρά του Θεού και η προσωποίηση της σεμνότητας. Μπόρεσε για δυόμιση περίπου ώρες,   με τον  χειμαρρώδη και γλαφυρό λόγο της να καθηλώσει το κοινό, το οποίο πολλές φορές την χειροκρότησε. Μπόρεσε με μοναδικό τρόπο να μας φρεσκάρει την περηφάνια  για  την καταγωγή μας  και να δημιουργίσει στιγμές χαράς, ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης. 

 

Αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού ξεκινώντας από το 1821 και πηγαίνοντας πίσω στον αρχαίο ελληνισμό και πολιτισμό και στο Βυζάντιο από την ίδρυση του μέχρι την πτώση του.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες, στις αδυναμίες, στην εξάπλωση του και τη μεγαλειώδη πορεία του, την αναγνώριση του και κυρίως στην ελληνική γλώσσα, την προέλευση της,  μέχρι της καθιέρωσης της σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ως η γλώσσα της παιδείας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, του εμπορίου, κ.λ.π.   

Πολλά από την ομιλία της ήταν γνωστά, άλλα ήταν άγνωστα αλλά όλα τα παρακολούθησε το κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή. 

 

Μετά το τέλος της ομιλίας της της προσφέρθει ανθοδέσμη και η διευθύντρια του ΓΕΛ Πάτμου κ. Χρυσούλα Γαμπιεράκη  της προσέφερε συγκινημένη το βιβλίο ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΤΜΟΥ. Στη συνέχεια η κ. Ευθυμίου   δέχτηκε τα προσωπικά συγχαρητήρια από κοινό που υπομονετικά περίμενε στην "ουρά" για να της σφίξουν το χέρι και να την ευχαριστήσουν από καρδιάς για την ομιλία της. 

Στο ισόγειο του Πάτμιον περίμενε το κοινό πλούσιος μπουφές που ετοίμασε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ΓΕΛ. και βοηθούσαν μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου. 


ΒΙΝΤΕΟ